Sverigedemokraterna och kyrkovalet
Foto: Fredrik Höglund
Efter framgångarna i valet till Europaparlamentet satsat nu Sverigedemokraterna på kyrkovalet i september. I Lund har de fördubblat antalet kandidater – från 29 personer 2005 till 55 personer i år, rapporterar SR Malmö. Jämförelsevis har Socialdemokraterna nominerat 45 kandidater och Moderaterna 34. Målet för SD är att fördubbla antalet platser.
Partiet visar sin konservatism och pratar om att vi måste tillbaka till kyrkan som den var förr. ”Målet med Sverigedemokraternas kyrkopolitiska engagemang är att återskapa fädernas kyrka och vår önskan är att kyrkan genom att åter betona värden som tradition, trygghet och kontinuitet skall kunna förstärka sin roll som en positiv kraft i samhället och utgöra en fast punkt i en alltmer ytlig och osäker värld.”
”Fädernas kyrka” är namnet på Sverigedemokraternas kyrkopolitiska förbund. (Det är för övrigt namnet på en psalm som komponerades och skrevs 1909. Under 70-talet ansåg man psalmen som nationalistisk och den togs därför bort ur 1986 års version av psalmboken. Under ett kyrkomöte 2003 beslutade man att ta in psalmen i psalmboken igen.)
Orsaken till Sverigedemokraternas engagemang i kyrkovalet säger de själva vara att Svenska kyrkan och kristendomen är alltför tätt sammanflätade med den svenska identiteten. Inget annat religiöst eller icke-religiöst samfund kan likställas med Svenska kyrkan, menar partiet och glömmer att identiteter skapas och omformas varje dag med de förutsättningar som finns just då.
Andra frågor de driver är att kyrkan tydligt ska arbeta med att försvara och stärka moralens, äktenskapets och den traditionella kärnfamiljens ställning i samhället och homoäktenskap ska inte tillåtas. Partiet anser även att anställda inom kyrkan under arbetstid ska avhålla sig från att arbeta för ett mångkulturellt samhällssystem.
Sverigedemokraterna uppmanar sina väljare på sin hemsida att rösta på dem i kyrkovalet. ”Dessutom bidrar du genom din röst på SD till att stärka partiets ställning inför kommande riksdagsval! Ju bättre det går i kyrkovalet ju bättre är förutsättningarna inför riksdagsvalet nästa år!”, står det.
Jimmie Åkesson säger däremot till DN att ”Ett bra resultat i ett val kan påverka resultatet i ett annat, men kyrkopolitiken har ett egenvärde för oss och det är därför vi ställer upp.”.
Som vanligt har de svårt att dölja sina riktiga motiv.
Kyrkovalet hålls den 20 september. Här kan ni läsa om vilka frågor de andra partierna tycker är viktigast i valet.
Skånskans logiska kullerbytta
Bild: Jan Stenmark
I Skånska Dagbladet försökte de förra veckan påvisa hur invandringen leder till massarbetslöshet (som vi skrev om här). Den här gången var det Spanien som fick stå som exempel hur det kan gå när man har en ”ogenomtänkt invandringspolitik”.
Så låt oss då kika lite närmare på Spanien och dess ekonomi.
Sedan krisen på 90-talet har Spanien haft en kraftig ekonomisk tillväxt och gör nu anspråk på att vara världens åttonde största ekonomi. Under det sista decenniet har det funnits perioder där Spanien varit det land i Europa med högst tillväxt. Förklaringsfaktorer som nämns är en expansiv byggsektor, hög konsumtion, stor turistsektor, lågt ränteläge, arbetskraftsinvandring och bidrag från EU. Några av faktorerna är inte långsiktigt hållbara med är ändock förklaringar.
För tio år sedan hade Spanien ungefär en miljon invandrare, nu har de fem miljoner, skriver DN i en artikel. Sedan början av 90-talet har sysselsättningen ökat från 12 till 20 miljoner. Högkonjunkturen och den kraftiga tillväxten hade inte kunnat äga rum utan alla de extra händer och huvuden som hjälpte till.
Spanien går tyvärr inte lika bra idag. Sedan början av förra året har tillväxten varit betydligt lägre och arbetslösheten har börjat stiga igen.
Så vad är det då Skånska Dagbladet menar när det skriver på ledarsidan ”Att öka invandringen till EU innebär med automatik ännu snabbare växande arbetslöshet och hårdare påfrestningar på välfärdssystemen”?
Svårt att veta. Men det är som det brukar. Skånskans, Sverigedemokraternas och andra främlingsfientliga gruppers argument håller sällan till annat än att piska upp rädsla hos de obildade. Vi vet bättre.
Det skånska tidningsbråket
Bild: Sydsvenskan
Det hela började med en ledare i Skånska Dagbladet i tisdags förra veckan där tidningen menade att EU:s gränser inte kan bli öppnare. Ledarskribenten pekade på arbetslösheten i Tyskland, Frankrike och Storbritannien och påpekade att gränserna inte kan vara öppna till EU-länder som inte ens kan försörja sin egen befolkning. Vidare berättades för läsaren att Spanien, minsann, nu står på ruinens brant tack vare en ogenomtänkt invandringspolitik. Inte någonstans nämns den globala finanskrisen som slagit hårt mot flerparten av världens länder som en del av förklaringen till arbetslösheten. Inte heller nämns det att invandringen till landet har hjälpt Spaniens ekonomiska utveckling i högkonjukturen.
Sydsvenska Dagbladet kontrade två dagar senare med en signerad ledare av Per Tedin. Skånskan ägnar sig åt samma retorik som Sverigedemokraterna, menar han. Skånska Dagbladet försöker, precis som SD, visa att alla samhällsproblem går att koppla till ett enda fenomen – ”massinvandring”.
Skånskan låter inte vänta på sig och publicerar senare samma dag en replik där Sydsvenskan anklagas för att komma dragandes på gamla argument och att EU:s länder måste se om sitt eget hus. Tidningen duckar bakom Sarkozy, Gordon Brown och Barack Obama som man hävdar har samma åsikter som de själva.
Det är sorligt när en tidning som Skånska Dagbladet väljer en främlingsfientlig linje med tillhörande retorik. Argumentet är som så många gånger förr ekonomiska. ”Vi klarar inte av mer invandring nu, det finns inte längre några pengar eller arbetstillfällen” upprepas som ett mantra.
Om det är så att invandringen kostar pengar, spelar det någon roll? Och om det spelar någon roll, var går gränsen, hur mycket får en invandrare kosta? Kika här för ett filosofiskt rättviseperspektiv.
Integrera Skåne
Bild: Status.st
Bara för att Banjo, liksom övriga Sverige, har semester betyder inte det att Sverigedemokraterna eller deras anhängare vilar. Flera opinionsundersökningar har i dagarna visat på SD:s starka stöd.
I söndags publicerade Aftonbladet en opinionsundersökning de låtit göra tillsammans med United Minds. Den visade att Sverigedemokraterna skulle få 4,1 procent av väljarrösterna om det var val idag.
Tre dagar tidigare visade DN/Synovates halvårsmätning att SD bara är 8 000 röster från att komma in i riksdagen. Om ett parti får över 12 procents röster i en valkrets kommer de nämligen in i riksdagen. I det här fallet är det Skåne läns södra valkrets med kommuner som Sjöbo, Kävlinge, Lund och Burlöv.
Precis som Banjo skrivit om tidigare är det i Skåne och Blekinge som partiet har sitt starka stöd. Frågan är hur det kommer sig. I en ledare i Expressen den 18 juli med rubriken ”Integrera Skåne” försöker man sig på en förklaring utan att riktigt lyckas. Syftet med artikeln i alla fall tydligt och den avslutas med ”Skärp er, skåningar!”
Se utvecklingen för SD:s väljarstöd sen 2006 här.
Det var bättre förr, budskap för 4 %
foto: Fredrik Persson
DN hade i tisdags en mycket bra artikel om Sverigedemokraterna, dess politiska budskap och bildspråk. Artikeln skriven av Kajsa Ekis Ekman är ett vidare steg av det vi på Banjo ofta skrivit och försökt belysa. Att bemöta Sverigedemokraternas politik med att säga att de är rasistiska är ej en vinnande strategi. Man övertygar inte någon med de arguementem. Man förändrar inte någons röst med det budskapet.
Det som behövs göras är att belysa Sverigedemokraternas politik och visa de milsvidda gapen och bristande logiken i deras argument.
Kajsa tar upp flera bra punkter om vilka som är partiets väljare och hur de dras vid näsan av Jimmies retorik. Som hon skriver "Ett parti vars estetik må vara arbetarklass, men vars politik är ultrahöger."
Banjo tillhörde några av de första aktörerna som tog upp debatten och belyste Sverigedemokraterna i en tid då media gärna tystade. Det är kul att se att tiderna och normerna för debatt förändras.