Det skånska tidningsbråketBild: Sydsvenskan

Det hela började med en ledare i Skånska Dagbladet i tisdags förra veckan där tidningen menade att EU:s gränser inte kan bli öppnare. Ledarskribenten pekade på arbetslösheten i Tyskland, Frankrike och Storbritannien och påpekade att gränserna inte kan vara öppna till EU-länder som inte ens kan försörja sin egen befolkning. Vidare berättades för läsaren att Spanien, minsann, nu står på ruinens brant tack vare en ogenomtänkt invandringspolitik. Inte någonstans nämns den globala finanskrisen som slagit hårt mot flerparten av världens länder som en del av förklaringen till arbetslösheten. Inte heller nämns det att invandringen till landet har hjälpt Spaniens ekonomiska utveckling i högkonjukturen.

Sydsvenska Dagbladet kontrade två dagar senare med en signerad ledare av Per Tedin. Skånskan ägnar sig åt samma retorik som Sverigedemokraterna, menar han. Skånska Dagbladet försöker, precis som SD, visa att alla samhällsproblem går att koppla till ett enda fenomen – ”massinvandring”.

Skånskan
låter inte vänta på sig och publicerar senare samma dag en replik där Sydsvenskan anklagas för att komma dragandes på gamla argument och att EU:s länder måste se om sitt eget hus. Tidningen duckar bakom Sarkozy, Gordon Brown och Barack Obama som man hävdar har samma åsikter som de själva.

Det är sorligt när en tidning som Skånska Dagbladet väljer en främlingsfientlig linje med tillhörande retorik. Argumentet är som så många gånger förr ekonomiska. ”Vi klarar inte av mer invandring nu, det finns inte längre några pengar eller arbetstillfällen” upprepas som ett mantra.

Om det är så att invandringen kostar pengar, spelar det någon roll? Och om det spelar någon roll, var går gränsen, hur mycket får en invandrare kosta? Kika här för ett filosofiskt rättviseperspektiv.

Kommentarer
Postat av: Peter Ingestad

Lästips om invandringen:http://newsmill.se/artikel/2008/11/05/om-invandringspolitiken#comment-66371

2009-07-25 @ 13:11:21
URL: http://luzgannon.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0