Sverigedemokraterna och kyrkovaletFoto: Fredrik Höglund

Efter framgångarna i valet till Europaparlamentet satsat nu Sverigedemokraterna på kyrkovalet i september. I Lund har de fördubblat antalet kandidater – från 29 personer 2005 till 55 personer i år, rapporterar SR Malmö. Jämförelsevis har Socialdemokraterna nominerat 45 kandidater och Moderaterna 34. Målet för SD är att fördubbla antalet platser.

Partiet visar sin konservatism och pratar om att vi måste tillbaka till kyrkan som den var förr. ”Målet med Sverigedemokraternas kyrkopolitiska engagemang är att återskapa fädernas kyrka och vår önskan är att kyrkan genom att åter betona värden som tradition, trygghet och kontinuitet skall kunna förstärka sin roll som en positiv kraft i samhället och utgöra en fast punkt i en alltmer ytlig och osäker värld.”

”Fädernas kyrka” är namnet på Sverigedemokraternas kyrkopolitiska förbund. (Det är för övrigt namnet på en psalm som komponerades och skrevs 1909. Under 70-talet ansåg man psalmen som nationalistisk och den togs därför bort ur 1986 års version av psalmboken. Under ett kyrkomöte 2003 beslutade man att ta in psalmen i psalmboken igen.)

Orsaken till Sverigedemokraternas engagemang i kyrkovalet säger de själva vara att Svenska kyrkan och kristendomen är alltför tätt sammanflätade med den svenska identiteten. Inget annat religiöst eller icke-religiöst samfund kan likställas med Svenska kyrkan, menar partiet och glömmer att identiteter skapas och omformas varje dag med de förutsättningar som finns just då.

Andra frågor de driver är att kyrkan tydligt ska arbeta med att försvara och stärka moralens, äktenskapets och den traditionella kärnfamiljens ställning i samhället och homoäktenskap ska inte tillåtas. Partiet anser även att anställda inom kyrkan under arbetstid ska avhålla sig från att arbeta för ett mångkulturellt samhällssystem.

Sverigedemokraterna uppmanar sina väljare på sin hemsida att rösta på dem i kyrkovalet. ”Dessutom bidrar du genom din röst på SD till att stärka partiets ställning inför kommande riksdagsval! Ju bättre det går i kyrkovalet ju bättre är förutsättningarna inför riksdagsvalet nästa år!”, står det.

Jimmie Åkesson säger däremot till DN att ”Ett bra resultat i ett val kan påverka resultatet i ett annat, men kyrkopolitiken har ett egenvärde för oss och det är därför vi ställer upp.”.

Som vanligt har de svårt att dölja sina riktiga motiv.


Kyrkovalet hålls den 20 september. Här kan ni läsa om vilka frågor de andra partierna tycker är viktigast i valet.

Kommentarer
Postat av: Nineve

För att stänga ute Sd så måste man rösta på ett icke partipolitiskt alternativ som POSK eller Frimodig kyrka. Detta eftersom de övriga partierna håller dörren öppen för Sd genoma att konservera det partipolitiska valsystemet. De har också underlättat för Sd genom direktval till kyrkans högsta instanser, de behöver altså inte ha något lokalt församlingsengagemang för att bli valda.

2009-08-01 @ 10:58:49
URL: http://nineves.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0