Skånskans logiska kullerbyttaBild: Jan Stenmark

I Skånska Dagbladet försökte de förra veckan påvisa hur invandringen leder till massarbetslöshet (som vi skrev om här). Den här gången var det Spanien som fick stå som exempel hur det kan gå när man har en ”ogenomtänkt invandringspolitik”.

Så låt oss då kika lite närmare på Spanien och dess ekonomi.

Sedan krisen på 90-talet har Spanien haft en kraftig ekonomisk tillväxt och gör nu anspråk på att vara världens åttonde största ekonomi. Under det sista decenniet har det funnits perioder där Spanien varit det land i Europa med högst tillväxt. Förklaringsfaktorer som nämns är en expansiv byggsektor, hög konsumtion, stor turistsektor, lågt ränteläge, arbetskraftsinvandring och bidrag från EU. Några av faktorerna är inte långsiktigt hållbara med är ändock förklaringar.

För tio år sedan hade Spanien ungefär en miljon invandrare, nu har de fem miljoner, skriver DN i en artikel. Sedan början av 90-talet har sysselsättningen ökat från 12 till 20 miljoner. Högkonjunkturen och den kraftiga tillväxten hade inte kunnat äga rum utan alla de extra händer och huvuden som hjälpte till.

Spanien går tyvärr inte lika bra idag. Sedan början av förra året har tillväxten varit betydligt lägre och arbetslösheten har börjat stiga igen.

Så vad är det då Skånska Dagbladet menar när det skriver på ledarsidan ”Att öka invandringen till EU innebär med automatik ännu snabbare växande arbetslöshet och hårdare påfrestningar på välfärdssystemen”?

Svårt att veta. Men det är som det brukar. Skånskans, Sverigedemokraternas och andra främlingsfientliga gruppers argument håller sällan till annat än att piska upp rädsla hos de obildade. Vi vet bättre.

Kommentarer
Postat av: caroline

precis!

2009-07-23 @ 11:16:55
Postat av: göran

Vem är obildad. I Sverige har inte sysselsättningen ökat sedan 1990 siffror.

2009-10-07 @ 18:19:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0