Skånska Dagbladet fortsatt främlingsfientligBild: Skånska Dagbladet

I slutet av juni skrev Banjo om det skånska tidningsbråket mellan den centerpartistiska tidningen Skånska Dagbladet och liberala Sydsvenska Dagbladet där den senare kritiserade en ledare i SkD som upplevdes som främlingsfientlig. (Banjo kikade även närmare på Skånskans logiska kullerbytta.) Skånskan kontrade med att Sverige och EU:s andra medlemsstater måste se om sitt eget hus.

Nu har även Fredrik Federley, Centerpartiet, klivit in i debatten.

Den 10 augusti publicerade Skånskan återigen en tveksam ledare med rubriken ”Asylpolitikens absurda konsekvenser”. Artikelns författare Lars J Eriksson skriver att kristna irakier med skyddsbehov att komma till Sverige har starkare rätt än vad muslimska irakier med skyddsbehov har.

Som en reaktion mot artiklarna i Skånska Dagbladet skrev Fredrik Federley en debattartikel som publicerades i Sydsvenskan den 19 augusti, där han tar avstånd från Skånskans åsikter. Federley skriver att det vore skadligt för Centerpartiet om skåningarna tror att partiet tycker som tidningen i invandrings- och asylfrågorna.

Förutom att peka på direkta sakfel som stått skrivet på Skånskans ledarsida under sommaren fördömer Federley uttalandet ”öppnare gränser leder direkt till socialbyråerna”, som stod i en av SkD:s ledare.

Som Banjo skrivit tidigare så är det sorgligt att en tidning som Skånska Dagbladet stoltserar med främlingsfientliga åsikter på ledarplats. Och precis som Federley skriver, är det förkastligt att som Skånskan ställa olika grupper mot varandra som om det vore ett nollsummespel. Som om de nyarbetslösa har förlorat jobben till migranterna. Som om det inte finns några andra faktorer i ekonomin.

I kristider ökar behovet av att hitta en syndabock - och det sker i samma takt som behovet av att hitta en enkel lösning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0