Burkan – en icke-fråga


Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix

Härom veckan möttes Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin i en debatt i SR P1:s Studio Ett. Debatten handlade om jobben, men kom ett tag att handla om burkans vara eller icke-vara i Sverige.

I Frankrike finns ett förslag om att förbjuda kvinnor att bära burka i offentliga miljöer, och det var på frågan om förslaget var något för Sverige eller inte som Reinfeldt och Sahlin började diskutera bärandet av burka.

Vad de båda partiledarna ansåg i frågan är inte relevant, för det här inlägget. Uppskattningsvis bär i dag ca 100 kvinnor burka i Sverige. Att då diskutera huruvida burka bör förbjudas eller inte är trivialt.

Detta är, vad vi på Banjo, hela tiden har hävdat är fel sätt att ”ta debatten”. Medierna, i det här fallet P1, hjälper Sverigedemokraterna på traven i och med att de låter SD sätta agendan för vad som ska diskuteras. Sverigedemokraterna ska bemötas, frågorna ska tas upp, men inte utifrån SD:s världsbild.

Debatten ska tas från andra hållet – från det hållet där riksdagspartierna har definierat sin världsbild, sitt synsätt och sina värderingar. Att låta Sverigedemokraterna får tolknings- och definitionsföreträde är inte önskvärt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0