Fremskrittspartiet tycker stöd för SD är skrämmande

Fremskrittspartiets Per Arne Olsen och Kristian Norheim (andre vice ordförande respektive internationell sekreterare) tar i en debattartikel på svt.se kraftigt avstånd från Sverigedemokraterna:

"Sverigedemokraterna skriver i sitt program att man är ett nationalistiskt parti inspirerat av "det förra sekelskiftets svenska nationalkonservatism", en riktning som många förknippar med extrema och antiliberala krafter. Det ökade stödet till Sverigedemokraterna är skrämmande. SD har ingenting att lära av oss."

Nu finns det ju skäl att tvivla på uppriktigheten i populistiska FrPs utspel. Debattartikeln är naturligtvis ett sätt för partiet att utmåla sig som ett alternativ för en bredare väljarbas. Genom att i ett slag distansera sig från extrema partier som Sverigedemokraterna och påstå sig ligga närmre Venstre i Danmark och Nyamko Sabuni i Sverige hoppas man kunna profilera sig som ett statsbärande parti.

Det är nog många väljare i Norge som blir besvikna på denna flirt med liberalismen. Antipolitikerna har blivit ärkepolitiker. Till skillnad från våra folkliga sverigedemokrater som kommer att fortsätta med sin ärliga politik mot etablissemanget, ett etablissemang som de naturligtvis inte kommer att tillhöra ens efter ett eventuellt inträde i riksdagen.

Nej, en sak är säker. Det är många som kommer att bli (be)svikna om SD tar plats i riksdagen.

Kommentarer
Postat av: Patrik Ohlsson, Ängelholm

FrP vill uppenbarligen gå allenagång och det står dem fritt att göra det. För inte kan de väl drömma om att svenska partier som t.ex. M och FP någonsin kommer vilja ha något med dem att göra? Det är bara att konstatera att FrP's talesmän inte kan ett dyft om svenska politiska förhållanden, vare sig om SD eller om våra nuvarande riksdagspartier. Jo, jag kan erkänna att jag är förvånad över det, men det ändrar inte min syn på FrP särskilt mycket. Jag har hittills bedömt dem för deras inrikespolitik, och fortsätter med det.FrP kan berömma svenska M och FP hur mycket de vill, men fet-glömma att de någonsin kommer få en östlig granne med trovärdig invandringspolitik med de partierna vid makten (såvida inte SD lyckas pressa dem till att föra en annan invandringspolitik än de egentligen vill ha).Jag tillhör en av de sverigedemokrater som bloggat en del om att FrP kan lära oss mycket. Det kan de absolut. De har ett välutvecklat partiprogram på värdekonservativ basis (de kallar sig själva värdeliberala), och i känsliga frågor som t.ex. invandringspolitiken har de ett mycket bra program. Och nej, det är inte på något sätt så att det är mindre "extremt" än Sverigedemokraterna. Jag kan t.o.m. finna enstaka delar i FrP's invandringspolitik som jag finner väl magstarka, åtminstone för svenska förhållanden, liksom vissa uttalanden på temat från deras företrädare.

2009-09-25 @ 21:42:04
URL: http://patrikohlsson.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0