Ständigt denna svenskhet

Du kanske undrar varför alla - inklusive Banjo - tjatar på Sverigedemokraterna om deras definition av svenskhet. Du kanske själv har refererat till företeelser som svenska eller osvenska. Många refererar frekvent till svenska högtider, svensk mat, svenskt vemod eller andra företeelser som upplevs som svenska. Visst är det viktigt att vara medveten om subjektiviteten och godtyckligheten i dessa beskrivningar, men denna typ av kategorisering innebär naturligtvis inte automatiskt främlingsfientlighet.

Vad gör då Sverigedemokraternas definition av svenskhet så problematisk? SD använder frekvent begreppet "svensk" i sin argumentation och sina politiska förslag. Det är det svenska som ska värnas. Det är de svenska som ska försvaras. Det är när rättigheter villkoras till "svenskar" som definitionen av just dessa människor blir så viktig. Det är då en smal och fördomsfull definition av svenskhet blir så allvarlig.

Kommentarer
Postat av: Tess

Jag tycker själv väldigt mycket om högtiderna som firas i Sverige och det är ju självklart inget fel med detta, men där går ju även min gräns till skillnad från SD politik

2009-05-20 @ 09:11:02
Postat av: Kalle

Vad trevligt Tess! Då kanske du får stifta bekantskap med "Ramadan" snart.

Det är ju en ytterst trevlig tillställning. 30 dagars läsning av koranen.

2009-05-25 @ 12:35:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0