Samtal om det öppna samhället - och hoten mot det

Idag bjöd tankesmedjorna Timbro och Arena Idé in till ett samtal om det öppna samhället och hoten mot det. Panelen bestod av Sverker Gustavson (professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet), Markus Uvell (opinionsanalyschef på Svenskt Näringsliv) och Björn Fries (tidigare kommunalråd i Karlskrona). Betyder SD:s framgångar att vi går mot ett mer slutet Sverige och vad betyder den ekonomiska krisen i det här sammanhanget?

Frågeställningarna var intressanta, men tyvärr ägnades en stor del av tiden åt att diskutera den klassiska frågan om att ”ta debatten” med SD eller inte. Som vi påpekat flera gånger tidigare är vi sedan länge förbi den punkt då det blev irrelevant att diskutera uppmärksamhetens effekt på partiets storlek och styrka. SD finns i en politisk församling nära dig, på ett internetcommunity nära dig och på ett torg nära dig. Debatten förs redan. Det är upp till oss att bestämma huruvida SD ska få måla sin bild av Sverige på egen hand eller om vi vill ha ett ord med i leken.

Panelen hann trots detta med att diskutera en del konkreta frågor. Den viktigaste kommentaren kom nog från Markus Uvell som påpekade vikten av att inte se ekonomin som ett nollsummespel. Sverigedemokraterna utgår ifrån en verklighetsuppfattning där det finns en enda kaka som vi alla måste dela på. Ju fler som är med och delar, desto mindre blir bitarna. Detta låter säkert logiskt för många, men det är inte så det fungerar. Tvärtom skapas hela tiden nya kakor som fler personer kan vara med och dela på. Förklarar vi detta på ett pedagogiskt sätt kommer SD få svårt med sina klassiska försök att ställa invandringen mot välfärden.

Kommentarer
Postat av: Kalle

SÅ - hur ligger det då egentligen till?Och då min uppfattning överensstämmer med "klassisk" SD-retorik så avvaktar jag med spänd förväntan på en förklaring på hur det egenligen ligger till.För mig är det ganska enkelt. Det finns en budget, och i den finns vissa mål och ramar man måste uppfylla. När det jäser över åt alla håll och kanter så måste man skära ner.

Där är min uppfattning att man skär i fel vinklar och ändar. När ska man skära i invandringen?Vad är det för skillnad på en elefant?

Den ena är blå.

2009-05-20 @ 10:51:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0