Gästskribent: Frida Johansson Metso
Fri invandring – inte invandringsfri!
Migrationen är äldre än nationen och att kriminalisera det mest mänskliga av alla beteenden, rörligheten, är ett vansinne som trots allt inte är speciellt gammalt, inte äldre än nationalismens blom på 1900-talet. Fri rörlighet har aldrig besvärat oss tidigare, tvärtom har exempelvis EU byggt sin gemensamma arbetsmarknad på att tillväxt kräver rörlig arbetskraft, och för EU:s del, dessutom ett ökat inflöde av arbetskraft. Det finns de som oroar sig för att avskaffandet av en reglerad invandring, som jag står för, skulle resultera i att det skulle välla in folk över våra gränser. Den som på allvar vill delta i debatten bör dock hitta ett enda empiriskt bevis för att det skulle vara ett troligt scenario.

När Sverige gick med i EU toppade Fredrik Lindström debatten med skämt om 10 000 tyska bögar som skulle strömma hit. Då handlade debatten egentligen om en rädsla för att exempelvis spanjorer skulle komma till Sverige och ”ta våra arbeten” eller ”komma för våra generösa bidragssystem”. Det senare känner vi igen från förra Europavalrörelsen, när Göran Persson efter en tripp till Danmark kom hem med begreppet ”social turism” i bagaget. Trots hotet om övergångsregler för att skydda våra välfärdssystem mot denna flodvåg av fattiga östeuropéer som skulle komma hit blev det för Sveriges del istället oreglerat – fri invandring. Och mycket få kom hit. Människor som rör sig frivilligt, för att söka lycka och försörjning, väljer inte ett land som Sverige att söka jobb i eftersom det är rejält svårt för utomstående och invandrare att få jobb här (och dessutom är svenskan inte ett speciellt spritt språk, och engelskan löjligt underanvänd på svensk arbetsmarknad). De flyttade istället till exempelvis Storbritannien (där nyligen presenterade studier visar att de exempelvis inte påverkat lönenivån, så debatten om lönedumping har mycket att bevisa) och nu flyttar exempelvis många polska rörmockare hem – de har tjänat pengar, skickat hem en del, och nu kan vi se direkt hur snabbt det har påverkat den polska levnadsstandarden. Frivillig migration är win-win.

Mindre nationalstat – mer välfärdsstat!
Personligen tror jag, apropå rädslan för raserandet av svensk välfärd, att svenska trygghetssystem måste bli starkare när rörligheten ökar. Att nationalstaten blir mindre viktig gör att välfärdsstaten blir mer viktig – för att människor ska våga utnyttja rörligheten måste de kunna ta med sig sin pension, och mötas av snabba försäkringar: de måste helt enkelt försäkras och betala skatt omedelbart. På så sätt bör också snacket om s k free riders vara borta – alla bidrar. (Socialförsäkringarna får förstås vara proportionella inledningsvis till hur mycket man jobbat inledningsvis.) Om vi har byggt en välfärd som inte tål att fler kommer hit och jobbat – då har vi byggt den fel, och vi har definitivt inte följt regeringens arbetslinje. Med vår demografiska utveckling, med fler äldre och färre som jobbar, skulle det vara förödande.

De som rör sig av tvång då?
Invändningen mot fri invandring skiftar när exempelvis SD inte kan belägga hotet om social turism. Istället hänvisar man till alla dem som flyr – de skulle kunna välla hit för att få trygghet. Om man anser att det argumentet är relevant måste man först inse att andelen flyktingar av alla dem som rör sig i världen är försvinnande litet. Därför borde ursprungspolitiken vara att inte bara ha ett system som hanterar asyl, ofrivillig migration, utan också hantera den frivilliga. Men dessutom ska man minnas att vi har lovat att ta emot flyktingar oavsett. Asyl handlar inte om att länder av välgörenhet ger flyktingar skydd – det handlar om en rättighet. Därmed blir mängdoron orimlig, men givetvis ska man dessutom veta att de flesta av världens flyktingar föredrar att stanna i anslutning till sitt hem och är inte intresserade av att än mer ryckas upp med rötterna och ta sig till Norden.

De som kommer hit som flyktingar är främst personligt förföljda. En intressant parentes är att SD ofta hävdar att det endast är dessa, de s k Genèvekonventionsflyktingarna, som är ”riktiga flyktingar” (om man får stanna pga hot om dödsstraff eller tortyr är man, exempelvis enligt SD, inte en riktig flykting). Samtidigt hävdar man att flyktingar inte ska få komma hit, utan att det är bättre om vi tar hand om alla flyktingar i läger nära deras hemländer. Det är otroligt inkonsekvent: Det finns få flyktingläger för den flyende iranske homosexuella mannen, som är Genèvekonventionsflykting, men många läger för ex miljökatastrofflyktingar, som inte enligt SD är ”riktiga”. Genèvekonventionen är dessutom hyfsat gammal, sedan 1951, och borde moderniseras eftersom flyktingströmmarna ser annorlunda ut nu. Sverige är ett av de länderna som är mest restriktivt med att ge uppehållstillstånd av konventionsskäl, bara 2 % av alla som kommer till Sverige får det, vilket väl är anledningen till SD:s inställning. Ett intressant faktum är att SD vid tillfälle har sagt att om EU inte inför s k ”safe havens”, dvs att asylsökande ska prövas utanför EU i tredje land, vill partiet riva upp det s k New York-protokollet till Genèvekonventionen, vilket skulle innebära att Sverige bara skulle ta emot flyktingar från resten av EU och därmed bli ett av världens mest flyktingrestriktiva länder.

Reglerad invandring underkänd
EU har i dagsläget nästan, i sin iver att visa medborgarna att man kan kontrollera invandringen och därmed få tillåtelse att släppa in arbetskraftsinvandring, reglerat invandringen så att ingen asylsökande kan komma hit lagligt – man hindras av exempelvis visumtvång och tranportöransvar. Och gällande frivillig migration tillåts väldigt lite. Migrationen minskar inte med regleringen, den försvåras bara och gör människor mer desperata och olagliga. Människor kommer hit och arbetar här svart – det finns en efterfrågan på deras tjänster. Men eftersom de arbetar svart har de ett uselt förhandlingsläge – klagar man kan man anmälas och utvisas – och inga rättigheter. Sverige är ett av de länder som länge kritiserats för att vi inte låter barn gå i skolan eller vuxna söka vård, bara för att de är här illegalt – deras migrationsstatus tar ifrån dem, de papperslösa, deras mänskliga rättigheter.

I grunden har den reglerade invandringen visat att den inte fungerar, däremot bygger det oförsvarbara murar mot asylsökande och gör människor, inte handlingar, illegala. Nej, det enda raka är att lämna pk-debatten, och framför allt SD-retoriken, om att invandringsfri är möjligt och önskvärt och börja förbereda oss på fri invandring. Globalisering är glädje.Frida Johansson Metso
Ordförande Liberala ungdomsförbundet

Kommentarer
Postat av: Charlotta

Bra att du tar upp Sveriges snålhet när det gäller att bevilja flyktingstatus. Statistiken kan, som du påpekar, lätt missbrukas för att framställa det som att resterande får stanna av "snällhet". Men de som får uppehållstillstånd som skyddsbehövande eller pga särskilt ömmande omständigheter riskerar ofta även de sitt liv om de skulle nekas uppehållstillsånd. Tack för bra inlägg!

2009-05-28 @ 21:50:25
Postat av: Karl

Vad har du att säga till alla svenska tjejer som våldtagit av invadrare dom senaste åren?

2009-05-29 @ 01:34:21
Postat av: Me again!

"Sverige är ett av de länderna som är mest restriktivt med att ge uppehållstillstånd av konventionsskäl, bara 2 % av alla som kommer till Sverige får det"

Vilket jävla skitsnack,Sverige är det land som tar emot flest flyktingar i hela Europa.Vart går din gräns,hur många ska vi ta emot?Invandrarna själva tycker ju tillochmed att det räcker nu.Dom har svårt att få jobb,tror du tror attdet blir bättre om Sverige ta in fler flyktingar?Hur kan en idiot som dig bli ordförande!!!!!!!!!!

2009-05-29 @ 01:45:37
Postat av: Bo

Ramaz Philip Ibrahim, född 1985-09-09 och medborgare i Irak, för grov våldtäkt mot barn och övergrepp i rättsak till fängelse i 4 år. Blir ej utvisad. Måste ha arabisk tolk.

Savio Najeb Shabo, född 1988-01-31 och okänt medborgarskap, för grov våldtäkt mot barn till fängelse i 4 år.

Milad Naji Markus, född 1989-02-15 och svensk medborgare, för grov våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande samt övergrepp i rättsak till fängelse med 3 år 3 månader.

Simon Pols Mikha, född 1986-06-05 och medborgare i Irak, för grov våldtäkt till fängelse i 4 år. Han utvisas från Sverige på livstid. Måste ha arabisk tolk.

Sanar Soheil Salim Asfar, född 1990-03-18 och medborgare i Sverige, för grov våldtäkt mot barn och våldsamt motstånd till fängelse i 1 år sex månader.

Mark Rahim Soulaka, född 1986-05-05 och medborgare i Irak, för grovt sexuellt tvång till fängelse i 8 månader. Utvisas därefter med möjlighet att återvända tidigast 2014-04-30. Måste ha arabisk tolk.

2009-05-29 @ 01:47:03
Postat av: Utvisa ALLA kriminella invandrare!

Såg att ni har 40-50 läsare om dagen HAHAHA.En vanlig fjortisbloggare kommer iallafall upp till ett 100-tal.Lägg ner den här pateiska bloggen som ingen läser.

2009-05-29 @ 01:52:11
Postat av: Kalle

Fan.Man sitter ju bara och gapar över hur K-O-R-K-A-D denna kvinna är.

2009-05-29 @ 08:19:18
Postat av: Caroline

Åh vad jag älskar att alla negativa läsare, av ditt inlägg Frida, har så mycket SMART att komma med!!! Underbart!! speciellt när du tar upp ett sådant känsligt och viktigt ämne som verkligen borde öppet diskuteras av alla politiska partier på ett värdigt sätt så man kan komma framåt! Att alla partier har med puckon som kanske inte riktigt kan föra deras ideologi vidare förstår jag, men SD, ni borde verkligen skämmas över hur era medlemmar eller väljare för sig i samtal om främlingsfientlighet. Att ständigt komma med argumentet "Postat av: Karl

Vad har du att säga till alla svenska tjejer som våldtagit av invadrare dom senaste åren?" Att ni inte tröttnar... tror ni de gör så för att de får komma till Sverige och att det är någon slags hämd för vår slapphet här? Tror ni på något sätt att vi inte har egna äckel som våldtar och förgriper sig på barn/flickor?? om jag inte minns fel är många utländska flickor utsatta av SVENSKA killar som tror att det är helt okej att smutskasta, förnedra, våldta och förstöra dessa kvinnors liv, för det är ju så männen i deras kultur gör så då måste det ju vara okej för oss här eller???Kom med något annat konkret än tomma hänvisningar till psykiskt skadade män som säkert kunde haft ett värdigt liv utan våldtäkter, mord och misshandel om bara deras eget land var fritt från occupation och krig. Allt är inte bara svart eller vitt... eller just det.. för er är ALLTING VITT.2009-05-29 @ 09:26:16
Postat av: Kalle

"om jag inte minns fel är många utländska flickor utsatta av SVENSKA killar som tror att det är helt okej att smutskasta, förnedra, våldta och förstöra dessa kvinnors liv, för det är ju så männen i deras kultur gör så då måste det ju vara okej för oss här eller??? "Fan. En K-O-R-K-A-D kvinna till.

2009-05-29 @ 10:03:17
Postat av: Karl

Det var tydligen en kurd som högg ihjäl småbarnsmamman i Linköping.Kurden har själv barn med en svensk tjej.Vad härligt med alla dessa kulturberikare som ni tar in.Frida ring och hör med den mördades familj vad dom tycker om ökad invandring.

2009-05-29 @ 15:16:05
Postat av: Caroline

Skrämmande... ni bemöter kritik med ointerligent personkritik... Du har aldrig träffat mig och du tycker jag är korkad :) jag kan inget annat än tycka synd om dig att du inte klarar av att bemöta mitt inlägg på ett vettigt sätt Kalle

2009-05-29 @ 15:21:42
Postat av: Anna

Det här kan bli många kommentarer om vi ska nämna alla som dömts för brott. Poängen är dock något oklar. Menar ni, på samma sätt som SD-politikerna i Kaliber, att kriminalitet ligger i blodet? Ni får det att låta som om samhället godkänner att invandrare begår brott, men svensk lag gäller alla. Varför skulle en kriminell handling i exempelvis linköping påverka vår skyldighet att ta emot människor på flykt?

2009-05-29 @ 15:52:32
Postat av: Jess

Kalle vad har du att säga till tjejer som blivit våldtagna av "svenska" killar hur korkad kan man bli?

2009-05-29 @ 17:13:02
Postat av: Ibbe

Caroline: Kalle bemötte ditt inlägg så vettigt det bara gick. Om du blir kallad dum ska du kanske inte ta det så mycket som ett påhopp som en empirisk observation.Anna: I och med att brottslighet inte är ett hinder för att få medborgarskap, att vi har kriminella grupperingar från Balkan, Östeuropa och Mellanöstern som fått agera relativt ostört i Sverige sedan åtminstone 80-talet och att bakgrundskontrollen av bland annat somalier och irakier varit mycket bristfällig så kan det aboslut hävdas att vårt politiska och massmediala etablissemang godkänner brottslighet bland invandrare.

2009-05-29 @ 17:16:36
Postat av: Ibbe igen

Ja Jess, hur korkad kan man bli? Den frågan väcktes verkligen förtjänstfullt av ditt inlägg.Kanske kan imbecillskalan sammanfattas dum, dummare, LUF?

2009-05-29 @ 17:19:51
Postat av: Karl

"Kalle vad har du att säga till tjejer som blivit våldtagna av "svenska" killar hur korkad kan man bli?"

Har man fått skydd i ett land ska man fan sköta sig ochså.Flyktingar ska inte ha lika rättigheter som svenskar.Våldtar man ska man utvisas omedelbart.Vänsterpacket äcklar mig med sin tolerans av flyktingars våld mot svenskar.Nån dag kommer nån i er närhet att drabbas.

2009-05-29 @ 20:22:59
Postat av: Kalle

Alltså. Man kan fan inte sluta förundras över vilka K-O-R-K-A-D-E jävlar det finns i riket. Hur fan fungerar ni? Allt är rosa och blått, Svedala är världens paradis där det finns pengar, glass och valfri bil åt alla? Vad ska man svara? Vi skiljer oss så diametralt i världsuppfattningen så det är totalt POINTLESS och WASTE OF TIME att ens fundera på att skriva ett utförligt och ödmjukt inlägg, där jag även lägger fram ett sakligt svar, på vad jag tycker är så in i helvetes urbota urkorkat.

2009-05-29 @ 21:51:52
Postat av: Kalle

Jess: då du skriver svenska som "svenska" så är du helt rätt ute. Svensk är inte "svensk".Och! Hittar du en våldtäkt på tio som är utförda av etniska svenskar, ja då får du fan leta."Svensk" är invandrad. Både i första, andra och tredje generationen. Jag är invandrare (vallon) i 14 ledet och ser mig således som svensk utan "".Ytterligare en korkad kvinna.

2009-05-29 @ 21:57:33
Postat av: Kalle

Anna. Lite rara söta Anna.När det bevisas gång efter annan att invandrare har förbannat svårt att sköta sig, så påverkar det helt klart vår skyldighet att ta emot mer invandrare. Tycker du, på största allvar, att vi inte har fått nog av våldtäkt på våra svenska flickor? Vill du ha mer? Varför förstår du inte problematiken?Så svar ja, all fakta tyder på att kriminaliteten ligger i blodet ja. Se BRÅ.Och kom inte säg något om att "dom får ju inget jobb" eller liknande. Vi är snart 500000 arbetslösa.

2009-05-29 @ 22:03:16
Postat av: Kalle

Läste LUF-kvinnans inlägg. Igen."Det finns de som oroar sig för att avskaffandet av en reglerad invandring, som jag står för, skulle resultera i att det skulle välla in folk över våra gränser. Den som på allvar vill delta i debatten bör dock hitta ett enda empiriskt bevis för att det skulle vara ett troligt scenario."Alltså. Det väller alltså inte in folk här? Vilken planetjävel bor hon på?

2009-05-29 @ 22:07:14
Postat av: UncleBob

En usel analys av en intellelktuell, fjortis utan någon djupare betydelse. Självklart måste immigrationens storlek och karaktär kunna diskuteras och ifrågasättas. Det är trots allt ett politiskt beslut som avgör om vi skall ha bidragsflyktingar eller överflödig arbetskraft i de tider som innebär hundratusentals arbetslösa.Liberalernas politik innebär ju att de som har pengar kan ta sig hit och söka asyl. De verkligt fattiga och utsatta får aldrig en chans. Det är den starkes lag som råder och sen står man och bröstar sig för att man är bättre på att integrera utlänningar i Sverige jämfört med Storbrittannien?Sant är att man har dubbelt så många våldtäkter per capita i Sverige, Flest i Europa faktiskt. Att män med rötter i MENA-länderna är hopplöst överrepresenterade tyder knappast på att dessa kommer hit för att de primärt har politiska problem, utan för att de ha svårt att kontrollera sin SEXDRIFT. Liberaler och Feminister visar sin totala oförmåga till tankeverksamhet när de inte anser denna överrepresentation vara "något att prata om". Självklart beror denna förståelse för våltäktskulturen på att det anses vara en del av "mångkulturen" och således överordnad den gängse könsmaktsordningen. En våldtäktsman av utländsk härkomst från ett "icke-västligt land" är fem gånger vanligare i den bistra verkligheten. Sådana fakta är väldigt obekväma för de flumliberaler och halalhippies som aldrig kan se att mångkulturen är ett vanskligt ämne som sällan fungerar speciellt bra i praktiken.Nu håller mångkulturens fundament på att raseras. Att hävda att invandringen "går med vinst" är en sådan grov lögn. Lätt att avslöja och lätt att känna igen. Hade det varit sant skulle givetvis ingen kommun tveka inför mottagandet av flyktingar och invandrare. vars karriär som "raketforskare" eller "hjärtkirirger" hastigt fick avslutas när de tvingades "fly" sitt hemland. Man får faktiskt en underlig känsla att svensk flyktingmottagning är den naivaste i världen.2009-05-30 @ 01:10:50
Postat av: Simba

Jag tycker Frida borde visa tuttarna på fotot. Det skulle ge mer intellektuell tygnd år artikeln.

2009-05-31 @ 14:15:06
Postat av: Asczhsmedd Mohamad bin Lada

Jag tikka miket om sverije. inan jag bode i den hål i hyda ned somali. ny har en svenk jag flikvän fått. inket job,men få pegnar alafall från stata.öskar mina famil koma hitta.ala samans.mågna sistar,bror,kosina,mama,papa,fabor,barnar,få bra her.sakna ala.vi mågna her i rosgårda.jag säla miket kat.ala glada!skika pegnar bak til somali.dom koma hitt. ha en bil ny,toyta crola.fin.jag glad sverije bra.levar gotta. mera så!

2009-09-04 @ 22:31:31
URL: http://2009-05-30 @ 01:10:5

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0