"Är jag svensk?"

Idag kunde man läsa sista delen av Maciej Zarembas välskrivna serie I väntan på Sverige om den svenska integrationen. Vi har skrivit om denna artikelserie förut och ifall ni inte läst denna ännu så gör det!

I den ena av hans sex artiklar ställer Maciej en fråga till Jimmie som vi här på Banjo frågar varje dag, nämligen den om svenskhet. Efter att ha blivit konfronterad med frågan ifall Maciej själv ska anses svensk svarar Jimmie med en sublim klarsynthet "Det skulle du kunna vara". Precis som om Maciej skulle kunnat vara en bra fotbollsspelare eller en eldslukare på fritiden så skulle han alltså även kunna vara svensk enligt Jimmie. Svaret är som ni hör ganska vagt så Maciej hjälper till och berättar att han bott i Sverige i snart 40 år och arbetar på den svenskaste av svenska redaktioner, nämligen DN:s kulturssida. Ställd inför dessa faktum säger då Jimmie "Jag kan inte avgöra det eftersom det inte är självskrivet vilken kultur du identifierar med. För jag antar att du kommer från ett annat land".

Jimmie kan alltså inte ge ett rakt svar på den grundläggande frågan som i stort genomsyrar hela hans partis politik, nämligen den om vem som ska anses svensk, och detta för att frågan i detta fall ställs av en man med tydlig invandrarbakgrund. Vem han är, vad han jobbar med, hur länge han bott i Sverige eller hur många snapsvisor han kan spelar tydligt ingen roll då det står och faller på hans utseende. Om Liza Marklund ställt samma fråga, vilket svar tror ni hon hade fått då?

Vem ska avgöra denna fråga om svenskhet undrar man när inte ens frågans frontman själv kan svara på den? Utifrån Jimmies egna ord blir det tydligt att frågan bara behöver ställas till alla som inte är blonda, blåögda och heter Karl eller Anna. Men även om svaret på frågan blir ja, jag är svensk, kan det ändå inte avgöras ifall detta stämmer då detta inte säkerställer att man faktiskt har den värdegemenskap som krävs för svenskhet. Man kan ju ändå identifiera sig med andra kulturer!

Men hur ska detta säkerställas, denna kulturella tilhörighet? Vem avgör vad denna gemenskap är och vem som har den? Men ännu viktigare är, varför måste vi ställa frågan?

Kommentarer
Postat av: Sandra

den fråga är den en av de mest menningslösa fråga som finns , det spelar ju absolut ingen roll.Om personen känner sig som en svensk är personen svensk ingen anning kan avgöra detta och absolut inte någon politiskt parti

2009-03-15 @ 23:16:38
Postat av: Klas

Många människor som ser på mig skulle inte ta mig för en "typisk svensk" Men jag har sedan heller aldrig förstått vad man ska behöva göra för att människor ska tycka att man är svensk det räcker uppenbarligen inte att bott i Sverige i mer än 25 år.

2009-03-15 @ 23:20:11
Postat av: Veronica

har läst alla artiklarna i DN riktigt bra är de, hoppas att det bara kommer komma mer sådanna har artiklar, mer sådanna här bloggar, för det behövs!

2009-03-15 @ 23:22:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0