Vad får ett drägligare liv kosta?Foto: Life

Vad invandringen kostar Sverige idag är höjt i dunkel. Vissa hävdar att det kostar oss skattebetalare enorma summor medan andra menar att Sverige får tillbaka två kronor för varje satsad krona. En rapport framtagen av det brittiska parlamentet i mars 2008 visar på att invandringen kostar mer än vad den genererar i England. Debattören Stig-Björn Ljunggren hävdar att invandringen kostar Sverige 40 miljarder kronor varje år (vilket är 20 miljarder mindre än vad vi lägger på julklappar varje år).

I Bromölla kommun lade Sverigedemokraterna fram en motion i januari 2008 om att man ville räkna på invandringens kostnader för kommunen. Alla de övriga partierna tyckte det var en bra idé, men Socialdemokraternas dåvarande partisekreterare Marita Ulvskog motsatte sig beslutet och menade att det inte går att räkna på lönsamhet eller icke lönsamhet när det gäller integration. Kommunalrådet backade men senare kom det fram att kommunen ändå hade räknat på kostnaden. Det visade sig att Bromölla låg på plus 1,5 miljoner på två år.

Det är svårt att räkna på kostnader och vinster med invandringen eftersom det kräver en mängd definieringar. När upphör en invandrare att vara invandrare exempelvis. När personen i fråga får jobb? När hon/han har bott här i fem år? När de får barn?

Frågan är om det ekonomiska ens ska vara med i kalkylen över vad ett drägligare liv får kosta.  Låt oss anta att invandringen kostar oss pengar som vi aldrig kommer få tillbaka igen – spelar det någon roll? Har vi inte ett moraliskt ansvar att ta emot människor som har det sämre än oss? Som är utsatta för krig, svält, förföljelse och förtryck?

Sverigedemokraterna låter ekonomiska luftkalkyler dölja en unken människosyn, för det är inte det ekonomiska som är problemet. Problemet är att partiet inte vill ta sitt ansvar som medmänniskor.

Kommentarer
Postat av: Roger Svensson

Om nu målsättning verkligen var att hjälpa människor i andra länder till ett drägligare liv så är ju faktiskt att ta hit dem och försörja dem ett rent cyniskt, omoraliskt resursslöseri. Kostnaden för att bidragsförsörja en enda människa i Sverige kunde ju istället ha hjälpt och räddat livet på 100-tals människor på hemmaplan! Har man 10 svältande och 10 limpor så är det enda rimliga att man ger var och en varsin limpa, INTE att man bjuder in en person, ger denne alla limpor och låter resten svälta ihjäl …

2009-03-16 @ 13:24:00
Postat av: Gabriella

Svar till Roger. Hur kan det vara ett "cyniskt, omoraliskt resursslöseri" att hjälpa människor på flykt undan svält, krig och fattigdom? Låt oss för din skull hoppas att vi i Sverige aldrig hamnar i den situationen där vi kan behöva tvingas lämna vårt land - då kan vi står där och hoppas att det finns "limpor" till alla.

2009-03-16 @ 16:36:56
Postat av: Roger Svensson

Gabriella: Läser du inte vad jag skriver? Det cyniska och omoraliska är inte att hjälpa människor utan det cyniska och omoraliska är det resursslöseri det innebär att använda våra resurser för försörja en enda människa när de istället kunde ha använts för att rädda livet på 100-tals. Till skillnad mot dig hoppas jag att andra länder kommer använda sina ”limpor” till att rädda så många som möjligt som vi tvingas fly eller behöver hjälp, jag har absolut ingen anledning att kräva eller förvänta mig fler av dessa ”limpor” än någon annan hjälpbehövande om jag skulle tvingas på flykt!

2009-03-16 @ 20:47:45
Postat av: bengt svensson

Om nu Lars Janssons påståenden är helt felaktiga, varför inte låta Riksdagens Utredningstjänst göra en fullständig analys, både när det gäller alla intäkterna och alla förekommande kostnader för samhället, kopplat till invandring.

Om detta görs och allt källmaterial blir offentligt får vi ett slut på debatten om invandringens ekonomiska konsekvenser.

2009-08-10 @ 13:59:54
Postat av: Kryckan

Roger,Gabriella vill inte förstå, hon bara matar på med vad hon lärt sig att säga. Att tänka är inte det gängets starka sida.

2009-09-13 @ 15:36:39
Postat av: Anon

Enligt Migrationsverkets hemsida så är 5-10% av invandrarna flyktingar. Alltså är 90-95% inte flyktingar, utan lycksökare. Det är inte flyktingarna som kostar, utan lycksökarna som kommer hit för att slippa arbeta. Om det inte är bidragen de är ute efter, varför bosätter de sig inte i de närliggande länder med lite eller inga bidrag? Varför har Island så få invandrare jämfört med resten av Norden? Kan de bero på att de inte ger ut bidrag till vem som helst utan motprestation? Flyktingar har nästan ingen emot, däremot så vill de flesta av oss inte ha hit de 95% som inte är flyktingar, med tanke på att det inte ens finns jobb eller bostäder för oss som redan finns här.Sedan pratar du om ansvar, men är det ansvarsfullt att importera lågutbildad arbetskraft som sänker lönerna för de som redan har de lägsta lönerna? På mitt förra jobb fick jag ut 8000 efter skatt (heltid). Hur stor sänkning tycker du jag ska acceptera för att inte vara en ond rasse och en dålig medmänniska? Brå har även kommit fram till att invandrare är mycket mer brottsbenägna än Svenskar, och att fattigdom, social standard eller rasism inte har med det att göra. Är du en ansvarsfull medmänniska när du tycker vi ska ta in folk som tycker det är ok att våldta svenska kvinnor? I Sverige saknas statistik, men i Oslo så kom polisen fram till att etniska norrmän endast stod för 36% av våldtäkterna. Bör inte de som släppte in dessa våldtäktsmän ta sitt ansvar för detta?"Har vi inte ett moraliskt ansvar att ta emot människor som har det sämre än oss?"Nej. Hela detta argument är otroligt rasistiskt. Det du indirekt säger är att alla borde vilja bo i Sverige, för Sverige är det bästa landet på jorden, eller åtminstone bättre än deras egna länder. Du säger också att dessa människor inte klarar av att ta hand om sig själva, att de inte klarar av att bygga upp sitt eget land. Därför ska vi i Sverige ta hand om dom som om de vore barn. Dessutom, våra resurser är inte oändliga. För varje invandrare vi tar in måste vi ta pengar från något annat ställe, vilket oftast blir skola, vård eller omsorg. Har vi inte ett moraliskt ansvar att ge våra barn en god utbildning, eller ge våga gamla god vård på ålderns höst? Hur mycket försämringar ska vi acceptera? Det bästa är givetvis att skicka bistånd och hjälpa utlänningar i nöd att bygga upp sina länder, istället för att trycka in dom i en av våra invandrarghetton. Du snackar om moral och ansvar, men du verkar inte förstå vad dessa ord betyder.

2009-10-16 @ 14:33:59
Postat av: Nils Hult

Är invandringen värd 1 enda våldtäkt? Om Ja, ställer du din dotter till förfogande då?

2009-11-28 @ 00:44:57
Postat av: John

Hjälp människor som har det svårt i deras närområde. De blir inte lyckliga på att leva på bidrag i Sverige. Och det finns inte mer pengar att lägga på dem; vi måste ta hand om Sveriges gamla och sjuka först och främst!

2009-12-07 @ 00:03:27
Postat av: FallenMaster

Ja, hjälp hellre folk i deras hemland men INTE med skattepengar. Jag kan inte förstå vilken idiot som kommit på att den sortens bidrag ska vara obligatorisk.

2010-03-14 @ 15:31:54
Postat av: kent nilsson

Det är underligt att ingen vet vad indvandringen kostar??

om du frågar vad kulture försvaret skolan kostar så vet man

men inte indvandringen.

jag vet en det är att indvandringen på sikt kostar oss vår välfärd

trots att skatterna ligger på 54%

så har staten sparat lånat 1300 miljarder

ex vis danmark har i dag 0kr i statsskuld

100% vid sjukdom arbetslöshet

här lägger vi ner sjukkassan och låter cancerpatienter jobba

74& av indvandrarna är finansierade av skatte medel

och dom ökar med ca 100 000 tusen om året

där finns ett sätt att slippa dett

och det är att bli dansk innan dom stänger gränsen

2010-03-18 @ 23:03:59
Postat av: Mariekex

kent nilssonDu jämför äpplen med päron.

1.När det pratas om invandringens kostnader tas inga intäckter med för att få ett resultat. Det låter sig inte göras därför att inbetalningar till Skatteverket inte gör skillnad på vilket "ursprung" den inbetalande har.

Invandrare jobbar också, betalar skatter, konsumerar och startar många företag.

Utan invandrare skulle det här landet stanna bosktavligt.

2.Skolan och försvaret är endast en kostnad och därför lätt att redovisa kostnaderna på.Ser du ingen skillnaden nu är det synd om dig.

2010-04-20 @ 05:00:12
Postat av: klartexten

Har vi råd att vräka ut 300 miljarder årligen till icke svenskar, när vanliga svenskar inte ens har råd att laga tänderna?

2010-04-20 @ 12:27:31
URL: http://klartexten.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0