Med rädsla som vapen

Foto: Linus Meyer

Foto: Linus Meyer

I en intervju med Sydsvenska Dagbladet ger Jimmie Åkesson sin syn på vad som är lämpliga inslag i den svenska stadsbilden.

"När jag ser statyn av Karl XII i Kungsträdgården som pekar österut...det känns. Det handlar om samhörighet med dem som kämpade i hans armé, som gett sitt blod och svett för Sverige", säger han.

Däremot finns det andra inslag i det offentliga rummet som inte väcker samma värme hos Sverigedemokraternas partiordförande.

"Jag är väldigt skeptisk till minareten. Den är främmande för svensk arkitekturtradition. För mig är den en symbol för mångkultur, för det främmande [...] Den får svenskar att känna sig osäkra, främmande i sitt eget land", säger Åkesson.

I ena andetaget idealiserar Åkesson Karl XII för mod och blod och i den andra så uttrycker han rädsla för en (!) minaret.

Detta är ett av många SD-exempel på ett fenomen som är grundläggande för nationalism, främlingsfientlighet och identitetsbaserade konflikter. Professorerna Russell Hardin, David Lake och Donald Rothchild är några av dem som pekat på hur osäkerhet kan leda till ett behov av en förstärkt gruppidentifikation.* De kollektiva identiteter som eftersträvas i rädslan för framtiden baseras inte sällan på just den typ av nationalnostalgi som hyllningen av Karl XII är ett exempel på.

Frågan är nu bara om Jimmie helt enkelt är rädd eller om han utnyttjar andra människors rädsla i strävan efter politisk makt.

*Russell Hardin, One for All. The Logic of Group Conflict; David Lake och Donald Rothchild, Containing Fear: The Origin and Management of Ethnic Conflict

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0