För dem som orkar tänka efter

Foto: Jesper Waldersten

Foto: Jesper Waldersten

Maciej Zaremba identifierar i Dagens Nyheter väsentliga hinder för en framgångsrik integration. Läsaren tas med på en konstruktiv rannsakan av det svenska systemet som snarare bromsar än underlättar integration.

Zaremba svartmålar inte utan hävdar tvärtom att invandringen till Sverige i huvudsak är en framgångssaga. Artikeln fokuserar istället på byråkratiska och attitydsmässiga murar som gör att många nyanlända hålls utanför arbetsmarknaden.

Zaremba tar bland annat upp exemplet med en narkosläkare från Bagdad som trots arbetsmarknadens efterfrågan sitter fast i en svenskakurs för analfabeter i sex månader. Artikeln pekar också på frustrerande skillnader mellan SFI och dess effektiva motsvarigheter i exempelvis Polen där det tar högst 7 månader för polska läkare att lära sig tillräcklig svenska för att ge patienter i Sverige lika god vård som infödda läkare.

Zarembas artikel pekar på konkreta förbättringsområden och visar hur en konstruktiv integrationsdebatt kan föras om man utgår ifrån möjligheter istället för att låsa sig vid den primitiva reflexen att hålla allt främmande på avstånd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0