Den konstruerade otrygghetenFoto: Breakthrough Institute

Sverigedemokraternas politik bygger på att de vill stå för trygghet, omtänksamhet och stabilitet. Valmanifestet 2006 inleds med ”Trots många brister var det svenska folkhemmet länge ett samhälle präglat av framtidstro, trygghet och gemenskap. Denna tid är dock förbi och Sverige har blivit ett kallare land att leva i”.

För att partiet ska vara ett attraktivt alternativ krävs det att de sprider rädsla, otrygghet och misstro. De pratar om ”gruppmotsättningar, en eskalerande brottslighet, nedmonterad välfärd och en uppluckrad moral”. Det finns flera exempel på just den här taktiken och strategin om att konstruera otrygghet. Bland annat skickade Sverigedemokraterna i Helsingborg ut ett pressmeddelande idag om att de ska lägga en motion om att de utreda användandet av lögndetektorer för att komma åt misstänkta bidragsfuskare. Partiet vill att tekniken ska användas av telefonister för att kunna avgöra om den på andra sidan tråden ljuger.

Det här är ett sätt för partiet att skapa ett otryggt samhälle. Angivarsamhällen och samhällen där man misstänker sin granne för fusk skapar i bästa fall en falsk trygghet, i sämsta fall en instabil grund där irrationella beslut fattas lättare.

I osäkra tider har människor en tendens att gå tillbaka till det de tror är det gamla, det trygga och det oförändrade. Ett svenskt Sverige. Misstron som Sverigedemokraterna sprider är inte bara osann, den är farlig också.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0