Ärlig populism

Sverigedemokraterna verkar inte skämmas för sin populism. I en intervju i Fokus pratar Jimmie Åkesson entusiastiskt om olika strategier för att komma in i riksdagen. Partiet funderar till exempel på att kopiera Junilistans taktik att ställa stad mot landsbygd i jaktfrågan. "Att junilistan tog upp jaktfrågan var ett genidrag. Det har vi också pratat om. Vi har stöd i glesbygden och jägare bland våra medlemmar", säger Jimmie.

Deras arbetsmarknadspolitiska svängningar är ytterligare ett exempel på samma fenomen. Tidigare har de propagerat för försvagad anställningstrygghet och en skrotning av Medbestämmandelagen (MBL). Men när detta synsätt på arbetsrätten började upplevas som "ute" valde de utan djupare resonemang att tycka tvärtom.

Det handlar om ett opålitligt parti som vänder kappan efter vinden och deras så kallade sanningssägande utgörs alltså endast av ett okritiskt antagande av åsikterna som tros dominera deras primära målgrupp.

Kommentarer
Postat av: Anna

Sverigedemokraterna är väl verkligen ett sådant parti som alltid vänder kappan efter vinden, och om de tror att det ska få några mer väljare så anpassar det lätt partiprogramet efter det.

2009-03-11 @ 21:18:21
Postat av: Josefina

Hej David..Måste bara säga att jag tycker det är väldigt bra att ni skriver om detta. Har precis läst om högerpopulismen och hur de vill stoppa upp den gränslösa eruperiska arbetsmarknaden..

Se där se där... oj oj vad man lär sig när man pluggar!=)

2009-03-11 @ 21:44:19
Postat av: Rog

Det blir väl så när man inte bygger sin verksamhet på en stark demokratisk värdering. Har man inget att stå på mer än ett krackelerande ide, så kan jag förstå att man desperat jagar ny mark. Men den sjunkter undan den med.

2009-03-11 @ 21:44:49
URL: http://blogghelvetet.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0