Att välja strategi

Alla som är politiskt aktiva bör noggrannt fundera igenom gårdagens utspel på DN Debatt. Det är förvisso ytterligare ett av många utspel som koncentrerar sig på debatten, snarare än på SD:s politik, vilket Banjo flera gånger tidigare framhållt som okonstruktivt. Debattartikeln av Björn Johnson (statsvetare vid Malmö Högskola) är dock ett exempel på den något mer nyanserade och innehållsrika delen av denna debatt om debatten. Rekommendationerna i artikeln bör dock inte köpas utan eftertanke.

Johnson tolkar de senaste årens uppmärksamhet kring segregation, hedersrelaterat våld och religiös extremism som centrala orsaker till SD:s framgångar. Han menar därför att SD kommer att gynnas om integration och invandring blir en stor fråga under valåret 2010. Johnson riktar kritik mot Aftonbladets chefredaktör Jan Helin för publiceringen av Jimmie Åkessons uppmärksammade debattartikel om "det muslimska hotet":

"...Jan Helin verkar tro att det räcker med att avsljöa SD:s lögner och överdrifter för att avskräcka väljarna, men detta tyder på en stor okunskap om hur populismen fungerar. SD behöver inte övertyga massorna - det räcker med att partiet lyckas mobilisera en tillräckligt stor andel av de invandringskritiska väljarna."

Även vi på Banjo skulle kunna ta åt oss av detta. Men vad är alternativet? Vad är alternativet till att avslöja lögnerna? Vad är alternativet till att "unveil the ignorance"? Tystnad? Alla som förstår sig på media och det offentliga samtalet på 2000-talet vet att det inte finns något som heter tystnad. Bilden av samhället kommer att målas och det enda vi har att förhålla oss till är om vi vill vara med och måla eller inte.

Jag tycker absolut att det låter sannolikt att vi har mycket att vinna på om valet kommer att handla om den politik och de frågor som har störst betydelse för vår vardag, t.ex. företagsamhet, arbetslöshet, vård, skola, omsorg m.m. Om dessa frågor uppfattas som viktigast av väljarkåren kommer ingen att överväga Sverigedemokraterna som ett alternativ.

Yttrandefriheten och 2000-talets informations- och kommunikationsmöjligheter sätter dock käppar i hjulet för denna listiga plan. Problemet återstår nämligen att några kommer att måla bilden av integration och invandring och om vi ignorerar frågan kommer Sverigedemokraterna att styra verklighetsbeskrivningen. Och nu har vi kommit fram till det som jag anser att Björn Johnson missar i sitt inlägg. Nämligen att det huvudsakliga problemet inte är att integration och invandring debatteras, utan hur det debatteras. Exemplen som Johnson nämner (se ovan) är ett exempel på hur problemorienterad debatten har blivit. Om Sverigedemokraterna blir det enda partiet som diskuterar dessa frågor kan vi vara säkra på att detta kommer att fortsätta.

Sammanfattningsvis kommer SD naturligtvis att gynnas av en integrationsdebatt som utgår ifrån invandringen och invandrarna som ett problem. Vem vet, kanske har de negativa associationerna satt sig så djupt så att partiet även kommer att gynnas av en nyanserad integrations- och immigrationsdebatt som även tar hänsyn till möjligheterna. Men löser vi då verkligen detta genom att prata om någonting annat? Låter vi inte då strategiska överväganden vinna över politikens grundläggande ambition att skapa ett bättre samhälle?

Kommentarer
Postat av: Whatever

Du har mycket tänkvärda och välskrivna texter, det lilla jag hunnit läsa, måste jag säga.

Jag undrar dock en sak, om du vill att man ska styra verklighetsbeskrivningen i media bort från den "SD-gynnande verklighet" som nu uppdagats, främst via okonventionella media, vilka metoder ska användas? Ska man fortsätta och ignorerera de integrationsproblem som trots allt finns och fortsätta prata "vård, skola och omsorg" som man alltid gjort? Eller ska man ta tag i problemen och göra något åt saken? Jag är rädd för att man kommer att köra på i samma gamla spår som tidigare...Att diskutera saken problemorienterat är ju uppfriskande för det har inte gjorts på år och dar, i min mening är det inte alltid bra att bara låtsas som invandringen på senare tid varit som manna från himlen. Saker är mer komlicerade nu än när vi i Sverige hade behov av arbetskraftsinvandring från närområdet, där värderingarna, "religionen" och utbildningen ändå var någorlunda likvärdiga.

Det är avsevärt enklare att även idag integrera en svensk till Norge än t.ex. en f.d. barnsoldat från afrika.Om något av de mer etablerade partierna tog och insåg problematiken som ändå finns och gjorde något slags utspel för att visa att de tar tag i problemen så skulle SDs röstbas urholkas betydligt. FP tog upp frågorna nyligen men det blev ju mycket snack och lite verkstad...I dagens tuffa ekonomiska läge och framförallt så länge invandrare begår spektakularä uppseendeväckande brott i med samma frenesi som det rapporterats om på senare tid så kommer nog SD att per automatik öka i kraft av sin nischade politik. Om det politiska etablissemanget fortsätter att sticka huvudet i sanden så kommer garanterat SD att storma in i maktens högborg.

2009-12-14 @ 03:07:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0