Fritt fram för konstruktiv samhällskritik!

Hur många gånger har du hört följande fras: "Man kan ju inte säga någonting utan att kallas rasist"? Jämför detta med hur många gånger du faktiskt hört orden: "Du är ju rasist!". Jag vill hävda att den senare frasen är långt mer sällsynt än den förra.

Många lever alltså med en ogrundad rädsla att de när som helst kommer att bli anklagade för att vara främlingsfientliga eller rasister. Sverigedemokraterna har medvetet kapat denna villfarelse för att i populismens namn kunna hävda att de säger vad alla tänker.

Men skillnaden är avgrundsdjup mellan SD:s grundläggande ideologi och ett allmänt kritiskt synsätt på politik, religion och sociala företeelser. Denna insikt är av central betydelse för att det inte ska uppfattas som att SD får vatten på sin kvarn när exempelvis hedersvåld, kriminalitet eller segregation diskuteras.

Mot denna bakgrund tänkte jag att en kort och högst selektiv checklista kan vara på sin plats för att enklare kunna skilja konstruktiv samhällskritik från propaganda med rasistiska undertoner:

Det är naturligtvis inte per automatik främlingsfientligt att...

- kritisera Sveriges integrationspolitik
- diskutera möjligheter och utmaningar med ett på olika sätt heterogent samhälle
- önska starkare incitament att arbeta
- argumentera för längre straff vid brott
 
Varningsklockorna börjar dock ringa om...

- man refererar till invandrare som en homogen grupp
- invandrare tillskrivs egenskaper som grupp
- grundläggande rättigheter villkoras beroende på en persons nationella ursprung
- begreppet svensk används för att exkludera tusentals svenska medborgare
- alla samhällsproblem tillskrivs invandringen (Ex. Jimmie Åkesson i Sveriges Radios Lördagsintervjun 3 maj 2008)
- diskussioner kring brott och straff fokuserar på invandring och inte kriminalitet


Kommentarer
Postat av: Magnus

Ni har föga förvånande lyckats åstadkomma en ganska vinklad sammanställning. Huvudfrågan är ju om man överhuvudtaget kan kritisera Sveriges, dvs en av världens mest generösa, flykingpolitik? Svaret är; nej det kan man inte. Gammelmedia och etablissemanget törs inte ta i denna fråga med tång, med rädsla för att bli kallade rasister.Andra som försöker blir socialt utstötta, de blir av med jobbet etc. Media utgår hela tiden från att Sverige ska ha samma generösa flyktingpolitik som idag. Någon annan utgånspunkt verkar inte vara tänkbar.Er sammanställning ovan utgår från sammma antagande. Det är det som är så tragiskt med hela PK-etablissemanget. De tillåter helt enkelt inte en öppen och demokratiskt debatt om vilken flykting/invandringspoliotik Sverige ska föra. Där är Sverige unikt i världen. Unikt odemokratiskt.

2009-04-15 @ 19:18:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0