De tolererande och de tolererade

Göteborgs-Posten refererar till SOM-institutets undersökning som slår fast att svenska väljare prioriterar ekonomi, sjukvård, sysselsättning, utbildning och miljö medan intresset avtar för flykting- och invandrarfrågor:

"När resurserna minskar begränsas lätt tolerans och generositet. Avundsjuka växer. I värsta fall söks också syndabockar för frustrationen. Mot den bakgrunden kunde man befara att den i höstas inledda ekonomiska krisen skulle kunna leda till ett ökat mått av främlingsfientlighet och upphettad invandrardebatt. Men så är inte fallet. Toleransen har hållit för påfrestningarna."

Det kan vara värt att reflektera över denna slutsats. "Toleransen höll måttet". Med risk för att bli alltför akademisk synliggörs här den underliggande maktstruktur som är ständigt närvarande när vi tänker på integration och invandring.  Professor Ghassan Hage är en av dem som pekar på klyftan mellan de som har makten att tolerera och de som blir tolererade. Samma sak gäller uttalanden om hur den s.k. mångkulturen berikar samhället på olika sätt. "Valuing requires someone to do the valuing and something to be evaluated", skriver Hage.*

Är du redo att bli tolererad och i så fall av vem?

En avslutande not om undersökningens innehåll:

SD har sedan länge insett att de behöver visa en bredd i sin retorik för att kunna få stöd för sin kärnpolitik. Om detta berättar Pontus Mattsson i "Sverigedemokraterna in på bara skinnet" och det visar sig också i Kalibers reportage som vi har skrivit om tidigare. Men jag vågar gissa att minst 96,1 procent av Sveriges röstberättigade inför riksdagsvalet 2010 kommer att känna rimliga tvivel om vad SD faktiskt står för när det gäller just ekonomi, sjukvård, sysselsättning, utbildning och miljö. Jag vågar gissa att minst 96,1 procent förstår att SD-politik som inte handlar om invandring endast grundar sig på strategi och inte ideologi.

Kan du lita på att SD kommer att hantera dina vardagsproblem på ett ansvarsfullt sätt? Kan du lita på att SD kommer att agera i linje med din övertygelse när det gäller arbetsrätt, skola, skatter, vård eller företagsamhet? När den siste invandraren slängts ut eller assimilerats till en ytterst diffus majoritetskultur - vad står SD för då?

*Ghassan Hage, 1998. "White Nation: Fantasies of White Supremacy in a Multicultural Society".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0